Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Motion 2008:65
av Markus Holmberg
 
 
Interreligiöst möte i Uppsala 2014
 

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att uppmärksamma att det 2014 är 850 år sedan Svenska kyrkan fick sin första ärkebiskop, samt att det samma år är 100 år sedan Nathan Söderblom valdes till ärkebiskop, genom att arrangera ett interreligiöst möte i Uppsala om religionens plats i dagens samhälle.

Motivering

År 1164 tillträdde Stefan, Svenska kyrkans förste ärkebiskop, sitt ämbete i Uppsala. Därmed blev Sverige en egen kyrkoprovins. Utvecklingen mot det som är Svenska kyrkan av i dag startade.

År 2014 har denna utveckling pågått i 850 år. Den lilla provinsen längst uppe i norr är i dag världens största evangelisk-lutherska kyrka. Men det provinsiella har inte varit dominerande i Svenska kyrkans moderna utveckling. De internationella kontakterna har varit, och är, omfattande. I det ekumeniska arbetet har Svenska kyrkan intagit en framträdande roll. På flera områden framstår Svenska kyrkan som en progressiv kraft inom kristenheten.

Nathan Söderblom är den mest kände förkämpen för att vidga Svenska kyrkans kontakter med andra kyrkor och samfund och med företrädare för andra religioner. 1914 utnämndes han till ärkebiskop. Samma år utkom hans kanske mest betydande bok: Gudstrons uppkomst.

1964 firades det s.k. Stefansjubiléet bl.a. med en internationell konferens i Uppsala om liturgi och kyrkomusik. En lång rad prominenta företrädare för kristna kyrkor och samfund från hela världen deltog.

Under de senaste femtio åren har det svenska samhället förändrats. Svenska kyrkan har numera – på gott och ont – inte samma ställning som tidigare. I dag lever utövare av olika kristna trosriktningar och andra religioner sida vid sida i Sverige. Trots det är bristen på kontakt med och kunskap om varandra ofta bristfällig. Ett interreligiöst möte i Uppsala kan belysa religionens plats i samhället i dag, och bli ett tillfälle för olika religioners företrädare och utövare att mötas till samtal och umgänge, präglat av samarbetet mellan människor av olika tro och viljan att tillsammans möta framtiden med öppenhet och förväntan. Jubileumsfirandet skulle därmed bidra till att stärka religionens ställning, och att minska de kulturella klyftorna, i det moderna svenska samhället.

Uppsala den 19 juli 2008

Markus Holmberg (ÖKA)

Previous PageAlla motionerNext Page